Hore

Poznáte umami? Objavte chuť, o ktorej všetci hovoria

Budete prekvapení, koľko jedál, ktoré jete na dennej báze obsahujú umami.
Poznáte umami? Objavte chuť, o ktorej všetci hovoria

List potravín, ktoré obsahujú umami vás zaručene prekvapí.

Umami? Áno, čítate správne. Pre mnohých je však táto piata chuť stále neznáma. Umami je japonské slovo, ktoré znamená “esencia lahodnosti”. Ak rozoberieme túto chuť z vedeckého pohľadu, je to chuť glutamátu, aminokyseliny, ktorá je základnou zložkou bielkovín. Najzaujímavejšie je však to, ako bola táto chuť objavená. Chuť umami bola prvýkrát objavená japonským vedcom Dr. Kikunae Ikeda-om, počas toho ako si vychutnával misku vývaru s morskými riasami. Všimol si, že táto slaná chuť bola iná ako 4 základné chute a rozhodol sa, že ju pomenuje.

Prečo je umami tak chutné?

Glutamát funguje ako posilňovač chute iných ingrediencií. Ak by ste zmiešali glutamát s vodou, nebude mať žiadnu chuť.

Ktoré potraviny ju majú?

Budete prekvapení, koľko jedál, ktoré jete na dennej báze obsahujú umami.

  1. Kura: Kuracie kosti majú najväčšiu koncentráciu glutamátu. Už viete, prečo je kurací vývar taký obľúbený?
  2. Hríby: Umami chuť a ich zaujímavá textúra ich robí obľúbenou ingredienciou omáčok a polievok.
  3. Sója: Štipku omáčky sem, štipku omáčky tam a jedlo dostane ten správny nádych
  4. Zemiaky: Zemiaky sú základom našej domácej kuchyne.
  5. Tuniak: Cestoviny s tuniakom, tuniakový šalát – množstvo našich obľúbených receptov s tuniakom, práve kvôli umami chute.
  6. Morské plody: Tradičné španielske jedlo, paella, sa pripravuje s morskými plodmi. Tak teraz už to dáva zmysel

Teraz už viete, ktoré ingrediencie obsahujú umami, Vyskúšajte ich vo vašich obľúbených receptoch a dodajte im iný nádych.