Hore

Vyvrátili sme 7 mýtov o potravinách

Vyvrátili sme 7 mýtov o potravinách

Existuje veľa mýtov o zázračných potravinách, pomocou ktorých bez problémov schudnete alebo o detoxikačných diétach, či zaužívaných tvrdeniach o stravovaní. Predstavíme vám 7 mýtov, ktoré boli vedecky vyvrátené.

Mýtus 1: Všetky rastlinné oleje zvyšujú hladinu zlého cholesterolu

Všetky nie. Sójové alebo slnečnicové oleje sú zdravé, pretože obsahujú nenasýtené mastné tuky.

Je však dôležité kontrolovať množstvo, ktoré konzumujeme, keďže:

  • Aj napriek všetkému sú to tuky.
  • Majú určitý obsah kalórií.
  • Konzumácia väčšieho množstva sa môže odzrkadliť na zvýšení hmotnosti.

Mýtus 2: Orechy nie sú zdravé, pretože obsahujú tuk

Hoci sú orechy vo veľkej miere zložené práve z tuku, podstatné je, o aký druh tuku ide. Orechy poskytujú tuk, ktorý je prospešný pre zdravie. Ide o mono-nenasýtené mastné tuky: omega 3 a 6 mastné kyseliny. Takýto druh tuku pomáha znižovať vysokú hladinu cholesterolu LDL.

Podľa štúdie španielskej organizácie PREDIMED konzumácia hrsti orechov znižuje o 30% riziko výskytu srdcových chorôb.

Lieskové orechy a mandle pre obsah nenasýtených mastných tukov, minerálov a živín chránia zdravie srdca a ciev. Odporúčame však nekonzumovať viac ako hrsť denne.

Mýtus 3: Detoxikačné diéty prečisťujú organizmus a pomáhajú schudnúť

Tento mýtus je ďalšia lož. Telo nepotrebuje takýto druh detoxikačných diét, keďže telo prirodzene prostredníctvom pečene a obličiek prečisťuje telo.

Účinky detoxikačných diét ešte stále neboli vedecky dokázané. Hoci sa zdajú byť neškodné, nadmerná konzumácia prírodných potravín (ovocia a zeleniny) môže mať aj škodlivé účinky pre zdravie.

Mýtus 4: Vajcia nie sú dobré na cholesterol

Nedávny výskum potvrdil nepravdivosť tohto tvrdenia. Naopak potvrdil, že konzumácia vajec pôsobí dobre na srdce. Môžete zabudnúť na staré známe odporúčania, že nesmiete konzumovať viac ako 3 vajcia za týždeň, ak máte zvýšenú hladinu LDL cholesterolu.

Navyše dodávajú telu vysoko kvalitné bielkoviny s vyváženým pomerom základných aminokyselín, ďalej antioxidanty, vitamíny A, D a B, fosfor, jód, železo a zinok. Jednoducho potrebná potravina!

 

 

Mýtus 5: Pomarančová šťava chráni pred nachladnutím

Pomaranče sú bohaté na vitamín C a dobré pre organizmus, pretože pomáhajú posilniť imunitný systém. Najnovšie vedecké výskumy však vyvrátili mýtus, že pomarančová šťava pomáha predchádzať a liečiť nachladnutie. Je však pravda, že pomáha skrátiť dĺžku nachladnutia. Je zdravšie zjesť čerstvý pomaranč ako vypiť pomarančovú šťavu.

Mýtus 6: Potraviny s nízkym obsahom tuku nemajú kalórie

Nie je to úplná pravda. Je pravdepodobné, že spracované potraviny so zníženým obsahom tuku majú menej kalórií ako ostatné potraviny. Môžu však obsahovať rovnako veľa alebo ešte viac kalórií vo forme cukrov, škrobu alebo múky ako celkový výrobok. Je veľmi dôležité, naučiť sa čítať výživové hodnoty na etiketách potravín, aby ste sa vedeli zakaždým dobre rozhodnúť.

Mýtus 7: Vynechávanie jedla pomáha chudnutiu

Opak je pravdou. Ak vynecháte jedlo počas dňa, o to hladnejší budete pri tom nasledujúcom. To znamená, že budete chcieť jesť viac ako zvyčajne. Štúdia ANIBES vedená španielskou organizáciou dokázala, že vynechanie raňajok alebo olovrantu môže viesť aj ku zvýšeniu rizika výskytu obezity.

Skúste sa poradiť s odborníkom, ktorý vám pomôže navrhnúť jedálniček so zdravou a vyváženou stravou.