Hore

Špalda: vlastnosti a benefity

Špalda: vlastnosti a benefity

Špalda alebo špaldová pšenica sa považuje za najstaršiu obilninu. Pestovala sa pred viac ako 7 000 rokmi v dnešnom Iráne a rozšírila sa do Číny. Bola na pokraji zániku pre nedostatok dopytu, ale vďaka svojej výživovej a gastronomickej kvalite je dnes veľmi obľúbená.

Sacharidy

Pleva sa zo špaldy odstraňuje ťažšie než zo pšenice, ale za to obsahuje vyšší podiel bielkovín, vitamínov a stopových prvkov ako obyčajná pšenica a iné obilniny. Špalda vyniká svojím výživovým zložením:

  • Poskytuje 8 esenciálnych aminokyselín.
  • Má vysoký obsah horčíka, železa a fosforu, vitamínu E, vitamínu B a beta karoténu.

Pre vysoký obsah gluténu je veľmi vhodná obilnina na výrobu cestovín. Cestoviny vyrobené zo špaldovej múky sú oveľa výživnejšie (obsahujú vyšší podiel sacharidov, vlákniny, bielkovín, vitamínov B1 a B2 a niektorých minerálov) než cestoviny z bežnej pšeničnej múky.

Hoci je špalda obilnina, ktorá obsahuje menej gluténu v porovnaní s klasickou pšenicou, nie je vhodná pre celiatikov.

Benefity špaldy

Viacero vedeckých štúdií ukázalo, že:

  • Špalda má vyšší obsah bielkovín ako klasická pšenica.
  • Oproti pšenici je špalda bohatšia na tuky a má menej celkového obsahu vlákniny, najmä nerozpustnej vlákniny.
  • V množstve obsahu škrobu, cukru a rozpustnej vlákniny medzi nimi nie je významný rozdiel.

V porovnaní s inými druhmi potravín je však špalda ako obilnina veľmi bohatá na vlákninu, a preto je ideálnou potravinou pre správne fungovanie čriev a veľmi vhodná na predchádzanie zápchy.

Výživová štúdia, ktorú vykonalo Agropotravinárske technologické centrum CTIC-CITA ukázala, že špalda vyniká aj pre bohatý obsah esenciálnej aminokyseliny tryptofánu. Táto látka sa v tele používa na produkciu niacínu a serotonínu, ktoré prispievajú k zdravému spánku a stabilnej nálade. Štúdia tiež ukázala, že špalda je bohatá na kyselinu olejovú a linolovú, ktoré sú dôležité pre dobrú mozgovú a kardiovaskulárnu funkciu.

Určite je potrebný ďalší biochemický, výživový a klinický výskum, aby sa vyhodnotili ďalšie benefity špaldy.

Výrobky s touto obilninou sa nachádzajú už aj na našom trhu, napríklad Calvo šalát s bio špaldou a tuniakom v bio extra panenskom olivovom oleji. Potraviny s vysokou nutričnou hodnotou sa dôrazne odporúčajú na udržanie vyváženej a rozmanitej stravy.