Zeleninový timbal so zelenou fazuľkou so strateným vajíčkom a filé z tuniaka
Ingrediencie:
- 1 balenie Calvo filé z tuniaka v olivovom oleji
- Extra panenský olivový olej
- 10 ks čiernych olív bez kôstky
- 1 ks cibuľa biela
- 2 ks vajec
- 150 g zelených fazuliek
- 50 g kukurice
- Slanina
- Soľ
- Vínny ocot
- Omáčka romesco



Postup

Čo je to timbal?
Timbal (niekedy aj timbale) je označenie pre pokrm, ktorý sa pripravuje vo forme a má zvyčajne vrstvenú alebo zapečenú štruktúru. Pochádza z francúzskej kuchyne a môže obsahovať rôzne suroviny, ako sú ryža, cestoviny, zelenina, mäso či ryby, ktoré sa spoja omáčkou (napríklad bešamelom) a zapekajú sa v okrúhlej alebo valcovitej forme.
Tento názov je odvodený od francúzskeho slova „timbale“, čo znamená „bubon“ alebo „malý kotol“, pretože jedlo má po upečení podobný tvar. Timbal môže byť podávaný ako hlavné jedlo alebo príloha a je obľúbený pre svoju elegantnú prezentáciu.
Vyskúšajte tento recept na zeleninový timbal so zelenou fazuľkou so strateným vajíčkom a Calvo filé z tuniaka.
Ako pripraviť zeleninový timbal?
Na prípravu stratených vajíčok priveďte do varu panvicu s vodou, pridajte 2 lyžice octu, akonáhle začne vrieť, pridajte vajíčka a znížte teplotu, nechajte variť 3 minúty.
Fazuľu očistite tak, že odstránite konce a nakrájajte ju na julienne pásiky, uvarte v hrnci s veľkým množstvom osolenej vody, pričom ju varte, kým nebude al dente.
Nechajte vychladnúť a sceďte.
Na panvici orestujte slaninu nakrájanú na malé kocky, pridajte cibuľu nakrájanú na mesiačiky a nechajte ju podusiť, pridajte zelené fazuľky, chvíľu povarte a odložte.
Omáčku romesco zmiešajte s octom a olejom, osolíme a okoreníme.
V miske zmiešajte zelené fazuľky, kukuricu, nakrájané olivy a tuniaka, pridajte niekoľko lyžíc zálievky a dobre premiešajte.
Túto zmes pridajte do okrúhlej formy a poriadne utlačte, potom vyklopte na tanier a ozdobte plátkami tuniaka a strateným vajíčkom. Nakoniec polejte omáčkou.
Tipy:
Fazuľový základ si môžeme pripraviť už vopred, výborne nám vydrží 4 až 5 dní.
Ak nemáte doma formu na timbal a ani inú zapekaciu formu v kruhovom tvare, tento pokrm môžete podávať aj bez formy. Jednotlivé vrstvy jednoducho uložíte na tanier a môžete podávať.



