Slané kváskové koláče
Ingrediencie:
- 150 g masla
- 160 g vody
- 370 g pšeničnej chlebovej múky
- 70 g kvásku
- 400 g maslovej tekvice
- 1 - 2 PL olivového oleja
- Soľ a mleté čierne korenie
- Mletá červená paprika
- 1 konzerva tuniaka Calvo v olivovom oleji
- 2 biele cibule
- 30 g octu
- 40 g cukru
- 1 vajce
Postup
Tento recept pre vás pripravila Nelka, @nelkafood.
Tieto slané kváskové koláčiky s Calvo tuniakom v olivovom oleji sa hodia na každé posedenie s priateľmi.
Najprv si pripravíme cesto, odporúčam ho spraviť večer predtým, ako budete koláčiky piecť, kvások bude mať tak viac času „pracovať“. V hlbokom hrnci na strednom ohni privedieme k varu vodu so soľou a maslom. Keď zovrie odstavíme z ohňa a primiešame múku. Miešame tak dlho, kým nevznikne cesto. Cesto vyberieme na pracovnú dosku a pomocou rúk prepracujeme. Keď cesto úplne vychladne, primiešame kvások a dôkladne premiešame a vložíme do chladničky. Ráno, pol hodinu pred pečením cesto vyberieme a necháme na chvíľu otepliť, aby sa dalo vyvaľkať.
Medzitým si pripravíme plnku. Maslovú tekvicu ošúpeme a nakrájame na centimetrové kúsky. Tekvicu vložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a posypeme bylinkami podľa chuti. Vložíme do rozohriatej rúry na 200 stupňov a pečieme približne 20 – 30 minút. Cibuľu očistíme, nakrájame na pásiky a opečieme na panvici na oleji 20 – 30 minút, až kým cibuľa neskaramelizuje. Keď cibuľa zmäkne pridáme cukor a ocot. Poriadne premiešame, aby sa chute prepojili a pridáme červenú papriku. Premiešame a odstavíme. Ku cibuli primiešame tuniaka a rozmačkanú tekvicu. Premiešame, aby sa celá plnka pekne prepojila.
Cesto na jemne pomúčenej doske rozvaľkáme na tenko. Z cesta pomocou okrúhlej vykrajovačky vykrojíme koláčiky. Spodnú časť potrieme rozšľahaným vajíčkom a do stredu každého koláčika vložíme kávovú lyžičku plnky. Krúžok cesta, ktorým prikryjeme plnku pomocou ostrého noža uprostred narežeme do kríža. Okraje poriadne popritláčame a koláčiky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Koláčiky pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme uprostred rúry približne 15 – 20 minút. Musia pekne zhnednúť. Necháme ich vychladnúť a podávame. Dobrú chuť.