Ryžové vežičky s tuniakom
Ingrediencie:
- 2 konzervy Calvo tuniaka v olivovom oleji
- 100 g bielej krátkozrnnej ryže
- 1 veľké zrelé mango
- 1/2 šalátovej uhorky
- 1 citrón
- 100 g majonézy light
- 1,5 čajovej lyžičky čili omáčky Sriracha, alebo inej pikantnej omáčky
- 5 čajových lyžičiek sójovej omáčky s nízkym obsahom sodíka
- soľ
- korenie
- opražené sezamové semiačka
- ryžový ocot
- kokosový olej
Postup
Ryžová vrstva
Bielu ryžu uvarte podľa inštrukcií na obale, ochuťte ju soľou. Nechajte ju vychladnúť na izbovú teplotu a pridajte 2 lyžice ryžového octu, dôkladne premiešajte.
Mangová vrstva
Kým varíte ryžu, pripravte si mangový šalát. Premiešajte na jemno nakrájané mango, uhorku a cibuľu s 1 lyžicou citrónovej šťavy.
Avokádová vrstva
V druhej miske popučte avokádo so soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
Tuniaková vrstva
Tuniaka sceďte a zmiešajte s 50 g majonézy light a zvyšnou citrónovou šťavou.
Vyberte si 4 rovnaké alebo podobné hrnčeky s rovnými hranami a jemne ich zvnútra potrite kokosovým olejom. Na spodok každého hrnčeka pridajte približne ¼ z mangového šalátu, pritlačte na spodok, pridajte avokádovú vrstvu a opäť zatlačte lyžičkou zmes na spodok. Na túto vrstvu uložte tuniaka s majonézou, potom ryžu a lyžicou všetko utlačte v hrnčeku. Hrnčeky nechajte 30 minút v chladničke, budú sa tak lepšie vyklápať. Potom prejdite jemným tenkým nožom po okraji hrnčeka a jemne oddeľte vrstvu ryže od okraju. Na hrnček položte tanier a otočte ho spolu s hrnčekom. Omáčku na ryžové vežičky pripravíte zmiešaním zvyšnej majonézy (50 g) s čili omáčkou Sriracha. Ak je zmes príliš hustá, môžete ju zriediť citrónovou šťavou. Vežičky polejte omáčkou, posypte sezamovými semiačkami a podávajte.