Krémové paradajkové cestoviny s tuniakom
Ingrediencie:
- 300 g kvalitných cestovín (napr. tagliatelle)
- 650 + 100 g cherry paradajok
- 8 strúčikov cesnaku
- Vetvička čerstvého tymiánu alebo 1 ČL sušeného tymiánu
- 2 PL olivového oleja (môžete použiť aj olej z konzervy tuniaka)
- 100 ml smotany na šľahanie (alebo je možné použiť aj ricottu)
- 3 konzervy Calvo tuniaka v olivovom oleji
- 100 g čiernych olív bez kôstky
- 1/4 červenej cibule
- Čerstvo namleté čierne korenie
- Soľ
- Parmezán
Postup
Tento recept pre vás pripravila Martina, @mamachef.
Paradajky umyte a uložte na plech, pridajte ošúpanú a na malé kúsky nakrájanú polku červenej cibule, olúpané strúčiky cesnaku, tymian, osoľte a pokvapkajte olivovým olejom.
Pečte v rúre predhriatej na na 180 – 190 °C, kým nie sú paradajky upečené do mäkka a nechytili jemnú hnedú farbu. Časť upečených paradajok (za surova 100 g) odložte stranou na ozdobenie. Zvyšok pečených paradajok s cibuľou a cesnakom vložte do mixéra. Pridajte smotanu a rozmixujte dohladka.
Ďalej uvarte cestoviny podľa návodu na obale. (Nikdy nedávajte cestoviny do studenej vody a vždy vodu dostatočne osoľte! Tiež si strážte nech sú uvarené „al dente“.) Rozmixovanú paradajkovú omáčku presuňte do širšieho hrnca alebo vyššej panvice a začnite ohrievať. Pridajte tuniaka a premiešajte. Dochuťte soľou, tymianom a čiernym korením podľa potreby.
Uvarené cestoviny sceďte a presuňte do hrnca / panvice s omáčkou. Pol minúty spoločne prehrejte. Potom vypnite platňu a k cestovinám pridajte na kolieska nakrájané olivy a nadrobno nakrájanú cibuľu. Hotové cestoviny podávajte s pečenými paradajkami, čiernymi olivami, červenou cibuľou, lístkami tymianu a strúhaným parmezánom.