Hore

Gnocchi na stredomorský spôsob

Ingrediencie:

  • Gnocchi
  • 1 kg zemiakov
  • 250 g hladkej pšeničnej múky
  • 1 stredné vajce
  • Soľ podľa chuti
  • Pórový krém:
  • 300 g póru
  • Ančovičky v oleji
  • 25 g kapary
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 vetvičky tymiánu
  • Extra panenský olivový olej
  • Soľ podľa chuti
  • Vyprážané kapary:
  • 25 g kapár
  • 300 ml slnečnicového oleja
  • Konfitované cherry paradajky:
  • 260 g červených cherry paradajok
  • 5 g sušeného tymianu
  • 1 strúčik cesnaku
  • Kôra z ½ pomaranča
  • Kôra z ½ citróna
  • 10 g cukru
  • Extra panenský olivový olej
  • Soľ
  • Sušené oregano
  • Na ozdobenie:
  • 3 konzervy Calvo tuniaka v olivovom oleji
  • Kôra z 1 citróna
  • 100 g olív bez kôstky
Počet osôb4Náročnosťstredne náročnéČas prípravy120 minút

PostupPostup

Gnocchi na stredomorský spôsob
 

Konfitované cherry paradajky

Paradajky umyte a osušte. Prekrojte na polovice a odstráňte semienka.

Plech vysteľte papierom na pečenie, poukladajte naň cherry paradajky reznou stranou nahor a posypte soľou, cukrom, tymianom a oreganom.

Pridajte cesnak a nastrúhanú citrusovú kôru a pokvapkajte kvapkou oleja.

Pečieme v rúre predhriatej na 100° a necháme piecť aspoň 3-4 hodiny, aby cherry paradajky stratili väčšinu vody. Nechajte vychladnúť.

Gnocchi

Zemiaky umyte a nechajte ich variť na miernom plameni 40 minút, kým nie sú uvarené.

Sceďte ich a nechajte vychladnúť, potom ich ošúpte a roztlačte cez drvič na zemiaky.

Pracovnú plochu pomúčte múkou a zemiakovú kašu na nej zmiešajte s vajcom, soľou a múkou, pričom ju pridávajte postupne.

Keď získate mäkkú a spracovateľnú konzistenciu, rozdeľte cesto na menšie časti, na gnocchi. Môžete ich aj jemne ozdobiť vidličkou.

Gnocchi ukladajte na čistú utierku posypanú múkou a neprekrývajte ich.

Pórový krém

Na nepriľnavej panvici rozohrejte kvapku oleja spolu s nasekaným cesnakom, tymianom a ančovičkami.

Pridajte aj pór nakrájaný na tenké plátky a kapary. Rýchlo ich opečte a potom varte na miernom ohni 10 minút, pridajte kvapku vody a panvicu prikryte pokrievkou.

Všetko spolu rozmixujte na krém a preceďte cez jemné sitko, aby bol krém hladký. Ak je krém príliš hustý, pridajte vodu.

Vyprážané kapary

V hrnci zohrejte slnečnicový olej.

Keď dosiahne 170°C, pridajte doňho kapary a nechajte vyprážať dozlatista.

Varenie

Dajte variť veľké množstvo vody, osoľte ju a potom v nej uvarte gnocchi približne jednu minútu, kým nevyplávu na povrch.

Medzitým na panvici s olejom zohrejte pórový krém a potom doňho pridajte uvarené gnocchi. Pridajte scedeného tuniaka, citrónovú kôru a olivy. Chvíľu povarte a podávajte spolu s vyprážanými kaparami a konfitovanými paradajkami.

Pozadie receptu Calvo Pozadie receptu Calvo
Pozadie receptu Calvo Pozadie receptu Calvo