Gnocchi na stredomorský spôsob
Ingrediencie:
- Gnocchi
- 1 kg zemiakov
- 250 g hladkej pšeničnej múky
- 1 stredné vajce
- Soľ podľa chuti
- Pórový krém:
- 300 g póru
- Ančovičky v oleji
- 25 g kapary
- 1 strúčik cesnaku
- 2 vetvičky tymiánu
- Extra panenský olivový olej
- Soľ podľa chuti
- Vyprážané kapary:
- 25 g kapár
- 300 ml slnečnicového oleja
- Konfitované cherry paradajky:
- 260 g červených cherry paradajok
- 5 g sušeného tymianu
- 1 strúčik cesnaku
- Kôra z ½ pomaranča
- Kôra z ½ citróna
- 10 g cukru
- Extra panenský olivový olej
- Soľ
- Sušené oregano
- Na ozdobenie:
- 3 konzervy Calvo tuniaka v olivovom oleji
- Kôra z 1 citróna
- 100 g olív bez kôstky
Postup
Konfitované cherry paradajky
Paradajky umyte a osušte. Prekrojte na polovice a odstráňte semienka.
Plech vysteľte papierom na pečenie, poukladajte naň cherry paradajky reznou stranou nahor a posypte soľou, cukrom, tymianom a oreganom.
Pridajte cesnak a nastrúhanú citrusovú kôru a pokvapkajte kvapkou oleja.
Pečieme v rúre predhriatej na 100° a necháme piecť aspoň 3-4 hodiny, aby cherry paradajky stratili väčšinu vody. Nechajte vychladnúť.
Gnocchi
Zemiaky umyte a nechajte ich variť na miernom plameni 40 minút, kým nie sú uvarené.
Sceďte ich a nechajte vychladnúť, potom ich ošúpte a roztlačte cez drvič na zemiaky.
Pracovnú plochu pomúčte múkou a zemiakovú kašu na nej zmiešajte s vajcom, soľou a múkou, pričom ju pridávajte postupne.
Keď získate mäkkú a spracovateľnú konzistenciu, rozdeľte cesto na menšie časti, na gnocchi. Môžete ich aj jemne ozdobiť vidličkou.
Gnocchi ukladajte na čistú utierku posypanú múkou a neprekrývajte ich.
Pórový krém
Na nepriľnavej panvici rozohrejte kvapku oleja spolu s nasekaným cesnakom, tymianom a ančovičkami.
Pridajte aj pór nakrájaný na tenké plátky a kapary. Rýchlo ich opečte a potom varte na miernom ohni 10 minút, pridajte kvapku vody a panvicu prikryte pokrievkou.
Všetko spolu rozmixujte na krém a preceďte cez jemné sitko, aby bol krém hladký. Ak je krém príliš hustý, pridajte vodu.
Vyprážané kapary
V hrnci zohrejte slnečnicový olej.
Keď dosiahne 170°C, pridajte doňho kapary a nechajte vyprážať dozlatista.
Varenie
Dajte variť veľké množstvo vody, osoľte ju a potom v nej uvarte gnocchi približne jednu minútu, kým nevyplávu na povrch.
Medzitým na panvici s olejom zohrejte pórový krém a potom doňho pridajte uvarené gnocchi. Pridajte scedeného tuniaka, citrónovú kôru a olivy. Chvíľu povarte a podávajte spolu s vyprážanými kaparami a konfitovanými paradajkami.