Poznáte quinou?
Quinoa je plodina pôvodom z Ánd, ktorú začali kultivovať Inkovia pred viac ako 3 000 rokmi. Ide o veľmi zaujímavú potravinu, ktorá je prospešná pre zdravie. Ide o kompletný proteín, ktorý je navyše dobrým zdrojom mangánu, kyseliny listovej, horčíka a železa.
Existuje viac ako sto odrôd quinoy (Chenopodium quinoa Willd), od červenej, hnedej, fialovej až po bielu, ktorá je najznámejšia pochádzajúca z Peru. Všetky poskytujú kompletné bielkoviny. Červená quinoa však vyniká antioxidačnými vlastnosťami vďaka červenému pigmentu a čierna quinoa vyniká vysokým obsahom vlákniny.
Hoci je quinoa semeno, Valné zhromaždenie OSN ju vyhlásilo za obilninu v roku 2013 pre jej dôležitú úlohu pri odstraňovaní hladu, podvýživy a chudoby.
Výživové vlastnosti
Jednou z najcennejších vlastností quinoy je, že obsahuje veľké množstvo esenciálnych aminokyselín, ktoré tvoria dôležitý zdroj kompletných proteínov. Je bohatá na železo, kyselinu listovú a horčík, ako aj na vitamíny B, vitamín E a minerály ako zinok (ktorý posilňuje imunitný systém), vápnik, fosfor a draslík. Obsahuje veľmi zdravé polynenasýtené tuky (omega 3 a omega 6 mastné kyseliny), ktoré sú podstatné pre zdravú činnosť srdca.
Quinoa je dobrou voľbou aj pre celiatikov, pretože neobsahuje lepok. Je ľahko stráviteľná a odporúča sa v boji proti zápche a pre vysoký obsah vlákniny je veľmi vhodná aj pre diabetikov.
Quinoa je ľahká a chutná plodina s jemnou orechovou príchuťou. Jej štruktúra z nej robí veľmi univerzálnu potravinu, ktorú je možné použiť na prípravu mnohých receptov. Je jednotka v gurmánskej kuchyni.
Ako pripraviť quinou
- Pred varením je dôležité zrná quinoy dôkladne prepláchnuť v studenej vode, aby sa odstránila horká chuť.
- Quinou stačí variť vo vode (na jednu odmerku quinoy použite dve odmerky vody alebo vývaru) 15 minút na miernom ohni, kým nebudú zrná mäkké, zdvojnásobia veľkosť a uvoľnia biele klíčky.
- Varenú quinou môžete skladovať vo vzduchotesnej nádobe v chladničke až 5 dní alebo v mrazničke až 2 mesiace.
- Pre vyšší príjem vitamínov B môžete nechať quinou naklíčiť.
- Quinou môžete konzumovať kedykoľvek počas dňa: na raňajky vo forme kaše (uvarte na miernom ohni s kokosovým alebo mandľovým mliekom, medom a bobuľami). Na večeru ju môžete pridať do šalátov, zeleninových polievok alebo do hamburgerov spolu s koreninami (koriander, petržlen a rasca) a do veľa iných jedál. Môže slúžiť ako príloha namiesto ryže a cestovín alebo ju môžete použiť v múčnej forme na prípravu zákuskov.
Výrobky s touto plodinou sa už nachádzajú aj na našom trhu – Calvo šalát s bio quinoou a tuniakom v bio extra panenskom olivovom oleji. Potraviny s vysokou nutričnou hodnotou sa dôrazne odporúčajú na udržanie vyváženej a rozmanitej stravy.