Objavte výhody zaradenia semiačok, strukovín a obilnín do vášho jedálničku

Pravidelná konzumácia strukovín, obilnín a semiačok prispeje ku prísunu potrebných živín a zároveň je to jednoduchý spôsob, ako si spestriť jedálniček na každý deň. Po prečítaní tohto článku im dáte zaručene šancu.
Keď hovoríme o bielkovinách, musíme mať na pamäti, že je dôležité dbať vysokokvalitné bielkoviny. Bielkoviny živočíšneho pôvodu majú vyššiu biologickú hodnotu ako tie rastlinného pôvodu, ale ak správne skombinujeme rôzne rastlinné potraviny, môžeme dosiahnuť rovnocenné benefity. Napríklad kombinácia obilnín a strukovín je ideálna, môžete tak dostať všetky potrebné aminokyseliny.
Ak však preferujete zdroje bielkovín živočíšneho pôvodu, vyskúšajte kombináciu rastlinných zdrojov so živočíšnymi, napríklad hummus s tuniakom.
Pozrime sa spolu na vlastnosti týchto potravín
Semiačka
Semiačka dokážu poskytnúť mastné kyseliny, bielkoviny, železo, fosfor… Napríklad Chia semiačka obsahujú viac omega-3 mastných kyselín na 100 g ako losos, a to nespomíname všetky minerály a antioxidantov, ktoré ich konzumácia poskytuje. Tekvicové semiačka obsahujú bielkoviny, horčík, železo, zinok a fosfor. Slnečnicové semiačka sú výbornou prísadou do šalátov a okrem iného poskytujú aj vitamíny E, B6 a B1.
Obilniny
Obilniny môžu vášmu telu zdravým spôsobom poskytnúť železo, vápnik, vlákninu a bielkoviny. Najznámejšia je pšenica, no existuje dlhý zoznam obilnín: quinoa na teplú alebo studenú kuchyňu, celozrnný kuskus ponúka viac nutričných výhod ako biely a chuť je takmer identická, ovos na pečenie a pre celiatikov sú najlepšou voľbou pohánka, či ryža.
Strukoviny
Akákoľvek strukovina pridá do vašich receptov vlákninu, bielkoviny, horčík a draslík. Vyžadujú viac času, pretože väčšina z nich potrebuje pred varením čas na namočenie. Šošovica, cícer alebo fazuľa sú dokonalým základom každého receptu. Môžete napríklad vyskúšať náš chutný recept na bielu fazuľu s tuniakom a zeleninou.
Teraz si môžete vychutnať nekonečné množstvo chutných kombinácií s tými najlepšími ingredienciami. Dobrú chuť!