Hore

Najlepšie potraviny na udržanie mladej pleti

Podľa odborníkov je vyvážená strava najlepší spôsob, ako udržať  pokožku v dobrom stave.
Najlepšie potraviny na udržanie mladej pleti

Potraviny sú jedným z faktorov, ktoré pôsobia na pleť a ktoré môžeme zlepšiť. Objavte najlepšie potraviny pre mladú pleť!

Počas starnutia prechádza pokožka rôznymi zmenami. Hoci sa množstvo vrstiev buniek nemení, časom sa vonkajšia vrstva (epidermis) stenčuje a spôsobuje stratu pružnosti a pevnosti.

Prečo však vznikajú vrásky? Sú spôsobené stratou pružnosti povrchových vrstiev a nedostatočnou hydratáciou hlbších vrstiev pokožky. Preto je veľmi dôležité sa správne stravovať.

Ako chrániť pleť?

Aj keď je proces starnutia neodvratný, základným pravidlom pre zachovanie zdravej pleti je nebyť príliš dlho na slnku. Odporúčame sa vždy natierať krémom s ochranným faktorom počas celého roka (aj v zime). V lete siahnite po ochrannom odeve ako klobúk, aby vás ochránil pred slnečným žiarením.

Podľa odborníkov je vyvážená strava najlepší spôsob, ako udržať  pokožku v dobrom stave. Základ je jesť dostatok ovocia a zeleniny kvôli vysokému obsahu vitamínov, minerálov a obilniny a strukoviny pre sacharidy s nízkym glykemickým indexom. Zvýšený cukor v krvnom obehu môže viesť ku glykácii, ktorá má škodlivý účinok na kolagén zabezpečujúci zdravú pokožku.

Potraviny, ktoré vám pomôžu udržať zdravú pokožku:

  • Voda: je elementárna pre hydratáciu pokožky. Dehydrovaná pokožka pôsobí bledo a vysušene.
  • Ovocie a zelenina: predovšetkým s obsahom vitamínu C (jahody, kivi, citrusy, papája, papriky), najmä pre svoju schopnosť syntetizovať kolagén. Mali by ste konzumovať aj dostatok ovocia a zeleniny s obsahom vitamínu E (orechy, brokolica, špenát, slnečnicové semienka), ktoré vedia bojovať proti voľným radikálom.
  • Tučné ryby: majú zvýšený obsah omega-3 mastných kyselín, ktoré sú dôležité pre udržanie celistvosti pokožky a obohacujú ju aj o vitamíny A, B a D.

Potraviny bohaté na železo a zinok: nedostatok železa sa môže prejaviť popraskanými perami. Potraviny bohaté na železo a zinok sú mäkkýše (mušle, srdcovky, slávky v marináde, ustrice), konzervované sardinky, listová zelenina (špenát a listy okrúhlice), šošovica alebo chudé hovädzie mäso.