Hore

Ako sa pripraviť na jar?

Ako sa pripraviť na jar?

S príchodom jari začína byť ľudské telo zraniteľnejšie. Prechádza procesom transformácie a alergie sú v tomto období dosť bežné. Nie je ani chladno, ani horúco, aj tieto zmeny vás môžu ovplyvniť a môžete byť viac unavení.

Nastavte si každodennú rutinu, ktorá vás pripraví na tento okamih. Nechoďte však z extrému do extrému. Nie je dobré, ak sa jeden deň budete dostatočne hydratovať a ďalšie dni na to zabudnete. Jeden týždeň budete veľa športovať a ďalší nie. Ako sme spomenuli, imunitný systém je v tomto období veľmi zraniteľný, takže by ste ho nemali takýmto spôsobom testovať.

Ako sa pripraviť na príchod jari? Vyskúšajte niektorý z našich tipov:

Vyhýbajte sa mastným, ťažkým a potravinám, ktoré obsahujú nasýtené mastné kyseliny. Obmedzte aj vyprážané jedlá a nasýtené oleje.

Niektoré orgány bude potrebné na leto pripraviť. Najmä žalúdok, slezinu a v tomto období aj pľúca kvôli alergiám a teplotným zmenám. Tieto orgány musia byť pripravené, pretože sa chystáte prejsť z ťažkej a horúcej stravy na teplú až studenú, ľahšiu stravu.

Jedlá môžete doplniť o všetky potrebné živiny pridaním semienok. Ak ste si dáte tekvicový krém, namiesto ďalšieho chodu si radšej prisypte do polievky semienka. Na výber máte mnoho možností: sezam, quinoa, proso, ľan, chia a iné. Na tanieri budete mať postarané o rôznorodosť.

Siahnite po listovej zelenine. Neprežeňte to však so šalátom, ktorý zadržiava tekutiny a nadúva. Vyskúšajte špenát, čakanku, rukolu, kanonik, mangold a iné. Akákoľvek listová zelenina je na jar vítaná.

Konzumujte celozrnné obilniny, ktoré vás zásobujú vlákninou. Pokiaľ ide o konkrétny druh obilnín, siahnite po pšenici a jačmeni, ktoré majú menšiu energetickú hodnotu ako zvyšok.

Najlepšia voľba na prípravu potravín je varenie alebo grilovanie. Pečenie v trúbe je v poriadku, no nehodí sa úplne k jarnému obdobiu. Prvé grilovačky môžu byť zaujímavé, ale buďte opatrní s omáčkami, ktoré k nim podávate.

Bude nutné znížiť konzumáciu soli. Telo sa začína viac potiť a taktiež začínate prijímať viac tekutín. Preto vám môže vysoký príjem soli spôsobiť zadržanie tekutín a opuch. Skúste konzumovať fermentovanú zeleninu.

A čo ešte musíte na záver urobiť? Užite si toto ročné obdobie. Choďte na prechádzku, do parku, poriadne sa nadýchajte… a nezabudnite sa usmiať, jar je hneď za rohom!