Hore

7 zdravých návykov v stravovaní

Dbáte na zdravé stravovanie? Prečítajte si týchto 7 bodov, ako ho zlepšiť.
7 zdravých návykov v stravovaní

Mnohé vedecké štúdia preukazujú, že zlé stravovanie škodí nášmu organizmu a zvyšuje riziko niektorých chorôb (cukrovka, obezita, rakovina alebo iné kardiovaskulárne choroby). Je veľmi dôležité dbať na zdravé stravovanie. V týchto 7 bodoch vám ukážeme, ako ho zlepšiť.

1. Rôznorodé, vyvážené a kompletné. WHO odporúča, aby stravovanie bolo vždy zdravé, kompletné a zahŕňalo výrobky so všetkými výživovými skupinami (sacharidy, bielkoviny, tuky, vitamíny a minerály). Strava musí byť vyvážená, dostatočná na pokrytie potrieb organizmu vzhľadom na vek, fyzický stav a rôznorodé na príjem vitamínov a minerálov.  

2. Jedzte viac ovocia a zeleniny. Odporúčaná denná dávka ovocia a zeleniny je 4 – 5 porcií. Ovocie okrem vitamínov, minerálov a antioxidantov obsahuje aj vlákninu. Obmieňajte ovocie každý deň, jedzte ho napríklad podľa farby. Čím viac druhov, tým viac živín. Nezabudnite ani na citrusové (bohaté na vitamín C), červené a exotické ovocie.   

3. Jedzte potraviny s vysokým obsahom vlákniny. Celozrnné cereálie, ovocie, zelenina a strukoviny sú dobrým zdrojom vlákniny. Doprajte si 6 – 8 porcií denne. Využite širokú škálu celozrnného pečiva, ktoré máte k dispozícii v pekárňach.

4. Znížte príjem nasýtených mastných kyselín. Jedzte ryby, chudé mäso a hydinu ako zdroj bielkovín a obmedzte príjem mäsových výrobkov bohatých na nasýtené mastné kyseliny.

5. Obmedzte príjem potravín obsahujúcich cukor. Veľakrát je to komplikované, keďže sa cukor nachádza takmer v každej potravine. Ideálne je, ak porcie jedál obsahujúcich cukor neprekročia 5 jednotiek týždenne. 

6. Zaraďte suché plody, strukoviny a semienka do týždenného jedálnička. Obsahujú jedinečné výživové vlastnosti, redukujú hladinu cholesterolu v krvi a predchádzajú kardiovaskulárnym chorobám, niektorým druhom rakoviny a cukrovke.

7. Pite dostatok vody. Je veľmi dôležité byť hydratovaný. Pite priebežne počas celého dňa a obzvlášť pri športe, zvýšenej teplote, chrípke, nachladnutí alebo vracaní. Zredukujte príjem alkoholických nápojov.

Pamätajte, že stredomorská diéta je vyvážená a rôznorodá.