Hore

7 dôvodov, prečo jesť viac rýb

7 dôvodov, prečo jesť viac rýb

Ryby sú veľmi zdravou potravinou: sú bohaté na bielkoviny, omega-3 mastné kyseliny, majú málo kalórií a sú veľmi ľahko stráviteľné.

  1. Postarajú sa o zdravie srdca

Vďaka obsahu omega-3 mastných kyselín sú ideálne pre správne fungovanie srdca a ciev. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi a hladinu triglyceridov, bránia srdcovej arytmii a dokonca znižujú krvný tlak. Najväčšie množstvo týchto polynenasýtených mastných kyselín obsahujú tuniak, sleď, losos, makrela a pstruh.

  1. Pomáhajú pri udržiavaní hmotnosti

Ryby sú ideálnym jedlom pre ich nízky obsah kalórií. Sú lepšou voľbou ako červené mäso, predovšetkým ak sa snažíte udržať hmotnosť. Perfektne sa kombinujú so zeleninou alebo šalátmi.

  1. Znižujú cholesterol

Vďaka vysokému obsahu omega 3 tukov majú pozitívny vplyv na koncentráciu cholesterolu v krvi.

  1. Poskytujú vysoko kvalitné proteíny

Rybie bielkoviny majú vysokú biologickú hodnotu. To znamená, že podiel esenciálnych aminokyselín (pokiaľ ide o množstvo aj pomer) je vysoký. Sú zdravšou alternatívou ako červené mäso, ktoré obsahuje nadbytok cholesterolu a nasýtených mastných kyselín.

  1. Sú súčasťou stredomorskej stravy

Ryby sú spolu s obilninami, ovocím a zeleninou, strukovinami a olivovým olejom jedným z pilierov obľúbenej stredomorskej stravy. Množstvo štúdií vedecky dokazuje a špecifikuje zdravotné prínosy, ktoré prináša stredomorská strava. Tento typ pestrej a vyváženej stravy pomáha chrániť telo a organizmus pred mnohými chorobami (kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, niektoré druhy rakoviny, problémy s pľúcami) a navyše predstavuje aj životný štýl. Preto sa konzumácia rýb odporúča najmenej jeden až dvakrát týždenne.

  1. Predstavujú zdroj mikroživín a minerálov

Ryby sú zdrojom vitamínov A, D, C a niektorých skupín B, ďalej jódu, selénu, fosforu, horčíka, železa a vápnika. Navyše poskytujú aj minerálne soli, ktoré sú zdravé a veľmi dôležité pre rast.

  1. Ľahko stráviteľné

Vďaka nízkemu obsahu kolagénu majú ryby oveľa kratší proces trávenia ako iné druhy mäsa. Rybie mäso navyše nie je príliš vláknité, vďaka čomu je ľahko stráviteľné. Zatiaľ čo naše telo potrebuje na strávenie jahňacieho mäsa 3 až 4 hodiny, na strávenie tresky je potrebné iba 30 minút alebo 45 minút na lososa.

Ryby sú bezpochyby veľmi odporúčanou potravinou pre zdravú a vyváženú stravu.