Hore

6 tipov na varenie pre ľudí s celiakiou

6 tipov na varenie pre ľudí s celiakiou

Ak vy alebo niekto vo vašom okolí trpí celiakiou, toto sú tipy, ktoré by ste mali poznať.

Varenie bez lepku nie je problém, pokiaľ dávate pozor.

Varenie bezlepkovej by nemal byť problém. Je to len otázka prijatia niekoľkých malých preventívnych opatrení. Celiakia  je systémová autoimunitné ochorenie, ktoré sa spúšťa s  neznášanlivosťou lepku  (proteín z obilnín, ako je pšenica alebo raž). Konzumácia bezlepkovej stravy umožňuje ľudom trpiacich celiakiou vstrebávanie všetkých živín potrebných pre správne fungovanie tela. Odhaduje sa, že 1% populácie trpí týmto ochorením. Existuje však veľa nediagnostikovaných ľudí. Verí sa, že existuje viac ako 80% celiatikov nediagnostikovaných kvôli zložitosti symptómov a odvodených chorôb.

Tipy na varenie bez lepku

  1. Prečítajte si výživové informácie o výrobkoch na obale a všimnite si text napísaný tučným písmom. Sú to alergény – dajte si pozor najmä na tieto pojmy: pšenica, raž, jačmeň, ovos, špalda, kamut, zelená špalda a bulgur.
  2. V kuchyni majte vždy čisto, aby nedochádzalo ku krížovej kontaminácii bezlepkových potravín. Krížová kontaminácia je proces, ktorým sa bezlepkové potraviny dostávajú do priameho alebo nepriameho styku s potravinami s obsahom lepku a prestávajú byť vhodné pre ľudí s celiakiou.
  3. Pred varením si dôkladne umyte ruky.
  4. Nepoužívajte rovnaký hriankovač na chlieb s lepkom a bez lepku.
  5. Pokiaľ v kuchyni varíte jedlo s lepkom aj bez lepku, nepoužívajte rovnaké drevené varešky a ani dosky na krájanie. Sú vyrobené z pórovitého materiálu a preto sa v nich môže hromadiť lepok.
  6. Pri použití mikrovlnnej rúry zakryte jedlo bez lepku tak, aby nemohlo prísť do styku s časticami lepku. Najlepšie je použiť prikrývku špeciálne určenú na zohrievanie jedál.
Tuniak Calvo je vhodný pri bezlepkovej diéte
Tuniak Calvo je vhodný pri bezlepkovej diéte