Hore

6 kuchárskych techník: to najlepšie a najhoršie z nich

6 kuchárskych techník: to najlepšie a najhoršie z nich

Aké sú najlepšie kuchárske techniky?

Pri varení je dôležité nielen správny výber potravín, ale aj zdravý spôsob ich prípravy. Predstavujeme pozitíva a negatíva 6 techník varenia.

  1. Grilovanie

Je veľmi dôležité, aby bol gril čo najviac horúci. To zabezpečí, aby sa vonkajšia časť potravín zapečatila, čím sa zníži strata šťavy a prípadné vysušenie potravín.

Pozitíva

  • Pri grilovaní sa využíva malé, prípadne nulové množstvo tuku.
  • Je ideálne na prípravu mäsa, rýb a zeleniny.
  • Vďaka rýchlemu vareniu, dochádza len k malej strate živín.

Negatíva

  • Potraviny sa musia poriadne uvariť, aby sa predišlo toxickým infekciám, najmä pri kuracích a mletých mäsových prípravkoch.

 

  1. Varenie

Táto technika slúži na prípravu veľkého množstva jedál: polievky, ryža, dusené mäso a cestoviny.

Pozitíva

  • Jedlo je ľahko stráviteľné a má nízky obsah tuku.
  • Tlakový hrniec umožňuje rýchlejšie a zdravšie varenie jedla, pretože pri ňom nedochádza k veľkej strate vitamínov.

Negatíva

  • Znižuje nutričnú hodnotu potravín.

 

  1. Dusenie

Dusenie je jedným z najzdravších kuchárskych techník, pretože zachováva vlastnosti jedla (chuť, farbu a konzistenciu). Potraviny sa dusia vo vlastnej pare bez použitia tuku. Je ideálne na prípravu zeleniny. Tento druh varenia sa dá použiť aj na prípravu rýb, pri ktorých môžete nahradiť vodu za vývar na báze bieleho vína a korenín.

Pozitíva

  • Strata výživných látok je menšia ako počas varenia, pri ktorom živiny zostávajú vo variacej tekutine.
  • Znižuje množstvo konzumovanej soli.

Negatíva

  • Ide o dlhší proces prípravy.

 

  1. Vypráženie

Olivový olej je najviac odporúčaným tukom na tento typ prípravy, pretože dobre odoláva vysokým teplotám (180/190 °C) a menej preniká do potravín ako olej zo semien.

Pozitíva

  • Ak je jedlo vyprážané v dostatočnom množstve oleja, pri vysokej teplote a krátko, je možné zapečatiť jedlo tak, aby sa zachovala všetka jeho šťavnatosť. Pomáha zachovať viac vitamínov a minerálov ako iné kuchárske techniky.

Negatíva

  • Ak vyprážate v prehnanom množstve oleja, predstavuje tento spôsob prípravy príjem väčšieho množstva tuku.
  • Vyprážané jedlo absorbuje 5 % až 15 % svojej hmotnosti v oleji, čím sa zvýši aj energetická hodnota jedla.
  • Je dôležité zabrániť prepáleniu oleja, ktoré môže spôsobiť podráždenie žalúdka.

 

  1. Pečenie

Je to jedna z najpohodlnejších, zdravých a ľahko tráviacich kuchárskych techník.

Pozitíva

  • Potraviny sa pečú vo vlastnej šťave.
  • Umožňuje rovnomerné pečenie väčších celkov potravín (jahňa, kura, celé ryby atď.).

Negatíva

  • Je dôležité pripraviť každé jedlo pri správnej teplote a čase.
  • Je potrebné zabrániť spáleniu potravín na povrchu a aby zvnútra nezostali surové.

 

  1. Smaženie

Na zníženie nadbytočného tuku je najlepšie smažiť na nepriľnavých panviciach.

Pozitíva

  • Je ideálne na prípravu zeleniny pre zachovanie väčšiny živín.
  • Ide o jednoduchý spôsob, ako pripraviť chutné jedlo.

Negatíva

  • Je potrebné zabrániť prepáleniu oleja, čo môže spôsobiť ťažkosti s trávením.

 

Pamätajte, že pri zdravom stravovaní sú kuchárske techniky rovnako dôležité ako výber samotného jedla. Vyskúšajte si každú techniku a využite z nich maximum.