5 vlastností vitamínu C
Vitamín C (kyselina askorbová) je mikroživina potrebná pre rast a fungovanie organizmu, najmä pri obnovovaní tkanív. Tento vitamín by ste mali zahrnúť do svojho stravovania, keďže ho telo samo nevie vyprodukovať. Množstvo, ktoré telo nevstrebe, telo vylúči močom.
Vitamín C je rozpustný vo vode a má vysoký obsah antioxidantov, vďaka čomu telo chráni pred voľnými radikálmi.
5 vlastností vitamínu C:
- Podieľa sa na formovaní kože, kostí a spojivových tkanív (šliach, väzív, ciev a pod.)
- Podporuje imunitný systém chránením buniek a stimulovaním aktivity bielych krviniek v boji proti baktériám a vírusom.
- Napomáha telu produkovať kolagén a tak podporuje hojenie rán a tvorbu jazvových tkanív.
- Pomáha telu pri absorpcii železa z jedla.
- Pomáha v boji proti voľným radikálom v orgánoch, napr. ako sú oči. Pri ich nahromadení v očiach môžu spôsobiť sivý zákal alebo makulárnu degeneráciu spojenú so starnutím.
Potraviny s vysokým obsahom vitamínu C
Ovocie: citrusy (pomelo, pomaranč, citrón), kivi, lesné plody (maliny, jahody, černice, čučoriedky, brusnice), papája, ananás, žltý melón, guava a mango.
Zelenina: žerucha, červená a zelená paprika, brokolica, karfiol, listová zelenina (listy okrúhlice, špenát, kel), pór, uhorka, zelené fazuľky, paradajky.
Čo by ste mali vedieť o vitamíne C
Táto mikroživina je veľmi citlivá na teplo a svetlo, preto najlepším zdrojom vitamínu C je čerstvé ovocie a zelenina.
Potrebné množstvo závisí od veku, pohlavia a faktorov ako tehotenstvo alebo choroby.
Nadmerná konzumácia vitamínu C môže spôsobiť nevoľnosť, hnačky a žalúdočné kŕče.
Na základe vedeckých poznatkov sa vylučuje, že pitie pomarančových štiav alebo prijímanie doplnkov vitamínu C znižujú riziko prechladnutia.
Musíte brať do úvahy, že doplnky vitamínu C môžu vstupovať do interakcie s inými liekmi (pri liečbe proti rakovine ako chemoterapia a rádioterapia). Preto by ste užívanie mali vždy konzultovať s lekárom.