Hore

10 tipov, ako nemrhať jedlom

10 tipov, ako nemrhať jedlom

Ako sa môžete vyhnúť vyhadzovaniu jedla doma a pri nakupovaní?

Približne tretina potravín celosvetovej produkcie sa buď pokazí alebo nezužitkuje. Podľa Organizácie spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) skončí v koši dokopy 1 300 miliónov ton potravín.

Čo si predstaviť pod pojmom „mrhať jedlom“?

Jednoducho vyhodiť potraviny, ktoré sa nepredajú alebo neskonzumujú v domácnostiach, reštauráciách alebo kaviarňach.

Prečo je dôležité nemrhať jedlom?

  • Pretože zároveň to znamená mrhanie pracovnou silou, peniazmi, cennými zdrojmi (ako napríklad semenami, vodou, krmivom a pod.), pracovníkmi výroby, dopravou a jedlom.
  • Takéto mrhanie je nemorálne vo svete, v ktorom podľa nedávnych údajov OSN, 821 miliónov ľudí hladuje (1 z 9) a kde viac ako 150 miliónov detí trpí spomaleným rastom.
  • Mrhanie potravinami navyše zvyšuje vypúšťanie skleníkových plynov a prispieva aj ku klimatickým zmenám.

 

Ako nemrhať jedlom?

Zozbierali sme niekoľko rád ako na to od FAO:

Ako sa vyhnúť mrhaniu jedla počas nákupov?

  1. Kupujte len to, čo reálne potrebujete. Najlepšie je, ak si týždeň dopredu naplánujete jedálniček. Napíšte zoznam potravín, ktoré potrebujete a snažte sa ho dodržať. Takto sa vyhnete nielen mrhaniu a ušetríte, ale podporíte aj vyváženejší spôsob stravovania.
  2. Vyhnite sa akciám a výhodným ponukám. Nenechajte sa zviesť ponukou 3 za cenu 2, ak reálne viete, že to neskonzumujete. Zľava totiž nakoniec aj tak skončí v odpadkoch.
  3. Nenakupujte s prázdnym žalúdkom. Je dokázané, že hladní ľudia nakupujú viac potravín, než čo reálne dokážu skonzumovať.
  4. Overte si dátum spotreby potravín. Predtým, ako pridáte výrobok do nákupného košíka, ubezpečte sa, akú má trvanlivosť. Vyhnete sa kúpe potraviny, ktorej čoskoro končí a nakoniec ju budete musieť vyhodiť.
    • Spotrebujte do: označuje dátum, dokedy bude potravina bezpečná na konzumáciu.
    • Minimálna trvanlivosť: Znamená, že kvalita danej potraviny je najlepšie do daného dátumu, ale je bezpečná na konzumáciu aj po danom dátume.
    • Dátum spotreby: ide o orientačný dátum, ktorý je užitočný pri inventúre pre výrobcov a obchodníkov.

Ako sa vyhnúť mrhaniu jedla v domácnosti?

Práve v domácnostiach sa najviac zvykne mrhať jedlom, no môžete sa tomu vyhnúť nasledovnými tipmi:

  1. Snažte sa udržiavať chladničku v dobrom stave. Netýka sa to len potravín, ale aj teploty. Ubezpečte sa, že potraviny sa nachádzajú v teplote od 1-5 º C, budú čerstvejšie a udrží aj ich trvanlivosť.
  2. Nakladajte malé porcie jedla. Je dôležité, aby ste dobre zhodnotili každú porciu pri príprave a servírovaní. Jedlo, ktoré zostane v hrnci sa vždy môže použiť aj na ďalší raz.
  3. Využite každú časť. Ak máte napríklad prezreté ovocie, využite ju na prípravu džemu alebo kompótu.
  4. Zužitkujte zvyšky jedla. Zapojte predstavivosť a využite zvyšky na prípravu iného jedla na ďalší deň.
  5. Prvý dnu, prvý von. Použite najprv výroky, ktoré ste kupovali ako prvé. Najnovšie potraviny umiestnite dozadu a staršie presuňte dopredu.
  6. Darujte prebytok potravín. Ak vám zvýši jedlo, podeľte sa. Za žiadnych okolnosti nevyhadzujte! V súčasnosti existujú aplikácie ako Olio, ktoré umožnia podeliť sa o jedlo so susedmi.

Riaďte sa týmito jednoduchými tipmi a vyhnite sa mrhaniu ton jedla, ktoré podľa FAO skončia v odpadkoch.