Hore

Sicílske guľôčky arancini

Ingrediencie:

  • Ingrediencie na 12 sicílskych guľôčok:
  • 350 g guľatozrnnej, arborio alebo carnaroli ryže
  • 700 ml zeleninového vývaru alebo vody
  • 2 malé balenia šafranu
  • 1 lyžička soli
  • 50 g masla + 1 lyžica na smaženie
  • 80 g strúhaného parmezánu
  • 160 g Calvo tuniaka v paradajkovej omáčke
  • Na obalenie:
  • 200 g múky
  • 300 ml vody
  • strúhanka
  • olivový olej na smaženie
Počet osôb6 osobyNáročnosťľahkéČas prípravy40 min

PostupPostup

Sicílske guľôčky arancini
 

Tradičná špecialita sicílskej kuchyne, konkrétne z Messiny. „arancini (pomarančiky)“ ich zvyknú nazývať kvôli guľatej forme a farbe. Ide o druh ryžových krokiet. Podávajú sa teplé a aj ako pochúťka na stojáka na ulici 😊

Do hrnca nalejte olivový olej a pridajte 1 lyžicu masla. Spodok hrnca musí byť pokrytý.

Pridajte šafran a zľahka osmažte, pridajte ryžu. Premiešajte a chvíľu smažte. Pridajte vývar alebo teplú vodu, osoľte, ak je potrebné. Premiešajte a varte na silnom plameni 10 minút. Stíšte plameň na minimum a varte ešte 5 minút. Vypnite plyn, prikryte pokrývkou a nechajte odpočívať ďalším 5 minút.

Pridajte 50 g masla a parmezán, dobre premiešajte. Ryžu dajte do misky, prikryte potravinárskou fóliou, aby nevyschla a nechajte úplne vychladnúť.

Formujte guľôčky. Kúsok ryže uložte na potravinársku fóliu, do stredu uložte lyžičku tuniaka v paradajkovej omáčke a vyformujte guľôčku. Postup opakujte, kým sa neminie ryža.

Do misky nasypte múku, soľ a pridajte vodu. Dobre premiešajte y vytvorte jemný krém, bez hrudiek. Guľôčky namočte do krému a potom obaľte v strúhanke. Smažte v dostatočnom množstve olivového oleja na strednom až vysokom plameni. Keď sú upečené dozlatista, odstavte a nechajte odkvapkať. Podávajte teplé.

 

 

Pozadie receptu Calvo Pozadie receptu Calvo
Pozadie receptu Calvo Pozadie receptu Calvo