Sicílske guľôčky arancini
Ingrediencie:
- Ingrediencie na 12 sicílskych guľôčok:
- 350 g guľatozrnnej, arborio alebo carnaroli ryže
- 700 ml zeleninového vývaru alebo vody
- 2 malé balenia šafranu
- 1 lyžička soli
- 50 g masla + 1 lyžica na smaženie
- 80 g strúhaného parmezánu
- 160 g Calvo tuniaka v paradajkovej omáčke
- Na obalenie:
- 200 g múky
- 300 ml vody
- strúhanka
- olivový olej na smaženie



Postup

Tradičná špecialita sicílskej kuchyne, konkrétne z Messiny. „arancini (pomarančiky)“ ich zvyknú nazývať kvôli guľatej forme a farbe. Ide o druh ryžových krokiet. Podávajú sa teplé a aj ako pochúťka na stojáka na ulici ?
Do hrnca nalejte olivový olej a pridajte 1 lyžicu masla. Spodok hrnca musí byť pokrytý.
Pridajte šafran a zľahka osmažte, pridajte ryžu. Premiešajte a chvíľu smažte. Pridajte vývar alebo teplú vodu, osoľte, ak je potrebné. Premiešajte a varte na silnom plameni 10 minút. Stíšte plameň na minimum a varte ešte 5 minút. Vypnite plyn, prikryte pokrývkou a nechajte odpočívať ďalším 5 minút.
Pridajte 50 g masla a parmezán, dobre premiešajte. Ryžu dajte do misky, prikryte potravinárskou fóliou, aby nevyschla a nechajte úplne vychladnúť.
Formujte guľôčky. Kúsok ryže uložte na potravinársku fóliu, do stredu uložte lyžičku tuniaka v paradajkovej omáčke a vyformujte guľôčku. Postup opakujte, kým sa neminie ryža.
Do misky nasypte múku, soľ a pridajte vodu. Dobre premiešajte y vytvorte jemný krém, bez hrudiek. Guľôčky namočte do krému a potom obaľte v strúhanke. Smažte v dostatočnom množstve olivového oleja na strednom až vysokom plameni. Keď sú upečené dozlatista, odstavte a nechajte odkvapkať. Podávajte teplé.



