Ruská mimosa
Ingrediencie:
- 6 vajíčok
- 3 veľké zemiaky
- 3 veľké mrkvy
- 1/2 bielej cibule
- 2 konzervy Calvo sardiniek v slnečnicovom oleji
- 60 g masla (tvrdé z chladničky)
- 130 g majonézy
- 100 g nastrúhaného syra Cheddar
- čerstvý kôpor na ozdobenie
- soľ a korenie



Postup

Mimosa je v Rusku sviatočné jedlo, v ktorom dominujú ingrediencie ako syr, vajíčka, konzervovaná ryba. Názov mimosa má po jarnom kvete, ktorého vzhľad pripomína.
Zemiaky a mrkvu ošúpte a uvarte do mäkka, približne 20 minút, nastrúhajte ich do misiek. Zemiaky zmiešajte s 20 g majonézy, pridajte soľ a korenie podľa chuti. Vajíčka uvarte na tvrdo. Kým sa vajíčka varia, na jemno nakrájajte cibuľu. Syr a maslo nastrúhajte. Keď sa vajíčka dovaria, ošúpte ich a bielka a žĺtka zvlášť nastrúhajte. Sardinky sceďte, vidličkou ich pomačkajte a zmiešajte s 20 g majonézy. V zapekacej miske alebo vo forme na tortu začnite ukladať vrstvy. Na spodok uložte vrstvu zemiakov s majonézou. Pridajte sardinkovú vrstvu a na ňu pridajte na jemno nakrájanú cibuľu. Vrch potrite jemnou vrstvou majonézy, aby mimosa dobre držala tvar. Pridajte nastrúhaný syr a maslo, potom nastrúhanú mrkvu a opäť potrite majonézou. Ďalej pridajte nastrúhané bielka a prekryte poslednou vrstvou majonézy. Na vrch uložte nastrúhané žĺtka a posypte na jemno nakrájaným kôprom.
Nechajte odpočívať v chladničke aspoň 2 hodiny, najlepšie cez noc.



