Maslové koláčiky
Ingrediencie:
- 350 g masla
- 375 g pšeničnej hladkej múky
- 150 g cheddaru
- 7-10 g soli
- Mleté čierne korenie
- Bylinky (tymian, rozmarín...)
- 100-120 g cmaru
- 1 žĺtok + kvapka cmaru
- 1 konzerva tuniaka Calvo ZERO
- 1 ČL kypriaceho prášku na pečenie
Postup
Tento recept pre vás pripravila Nelka, @nelkafood.
Vychutnajte si maslové koláčiky na raňajky. Jednoducho ich rozkrojte a natrite napríklad tuniakovou nátierkou. K tomu poriadna porcia zeleniny!
Maslo rozmixujeme kuchynským robotom kým nezíska bielu farbu. Bude to trvať približne 5-8 minút. Syr nastrúhame na jemno na strúhadle a spolu s múkou a práškom do pečiva pridáme k maslu. Osolíme, okoreníme, pridáme tunika a spolu s cmarom pripravíme cesto. Cesto len jemne premiešame tak, aby sa všetky suroviny prepojili. Cesto nemusí byť prepracované. Zakryjeme a vložíme do chladničky, aby cesto zatuhlo približne na 30 minút až hodinu. Následne rúru rozohrejeme na 200 stupňov na horný a spodný ohrev. Cesto vyberieme na jemne pomúčenú dosku a pomocou prstov alebo valčeka cesto vyvaľkáme (roztlačíme) na hrúbku asi 5 cm. Pomocou vykrajovačky cesto vykrojíme a jednotlivé koláčiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Žĺtok vyšľaháme s kvakou cmaru a koláčiky iba na povrchu potrieme. Dávame pozor, aby vajce nestieklo na kraje, pretože potom sa koláčiky nenafúknu. Vložíme do stredu rozohriatej rúry a pečieme približne 25 až 30 minút. Najlepšie chutia ešte teplé s lahodnou nátierkou alebo ako doplnok krémovej polievky. Dobrú chuť