Galicíjská empanada Xoubas
Ingrediencie:
- 3x konzerva Calvo sardiniek v olivovom oleji
- 3 veľké cibule nakrájané na prúžky
- 1 pečená červená paprika nakrájaná na prúžky
- 100 ml extra panenského olivového oleja
- soľ
- ~CESTO~
- 150 ml oleja a štiav z upečenej zeleniny
- 150 ml vody
- 25 g čerstvého droždia
- 10 g soli
- 400 g múky
- 40 g bravčového tuku
- 1 vajíčko
Postup
Cibuľu nakrájajte na prúžky a osmažte na troške olivového oleja. Odstavte z ohňa, sceďte a nechajte odkvapkať. Šťavu odložte na cesto, prilejte extra panenský olivový olej, ktorý chýba k 150 ml na prípravu cesta. Červenú papriku osoľte a opečte na troške olivového oleja. Po upečení olúpte a nakrájajte na prúžky. Sardinky sceďte a olej odložte bokom.
Príprava cesta: Rúru vyhrejte na 180 °C. Z múky, oleja, vody, droždia a soli zamieste cesto. Pridajte tuk a mieste ďalej. Cesto rozdeľte na 2 časti. Obidve časti vyvaľkajte na tenké obdĺžnikové pláty. Na plech uložte papier na pečenie a dajte prvý plát cesta. Ak je potrebné orežte okraje. Uložte cibuľu, sardinky a upečenú papriku. Zakryte druhým plátom cesta. Prstami zlepte okraje. Cesto popichajte vidličkou a do stredu urobte malý dierku, aby odtiaľ vychádza vlhkosť pri pečení. Na dekoráciu použite orezané cesto. Potrite vajíčkom a troškou olivového oleja zo sardiniek. Pečte dozlatista 40 – 45 minút pri teplote 180°C.