CAPONATA DI MELANZANE
Ingrediencie:
- 2 baklažány
- 1 strúčik cesnaku
- 1 cibuľa
- 3 ks stopkatého zeleru
- 250 g Pasata di pomodoro alebo prírodných drvených paradajok
- 50 g kapár
- 50 g zelených olív bez kôstky
- 50 g píniových orieškov
- extra panenský olivový olej
- 2 lyžice octu z bieleho vína
- čierne korenie a soľ
- 1 lyžica cukru
- 2 x 100 g Calvo tuniaka žltoplutvého v extra panenskom olivovom oleji
Postup
Baklažány umyte, olúpte a nakrájajte na 2-3 cm kocky. Osoľte a nechajte odpočívať asi 30 minút, aby sa z nich stratila horkosť.
Na rozohriatu panvicu pridajte trošku extra panenského olivového oleja, nakrájaný cesnak a cibuľu. Smažte na malom ohni. Pridajte zeler nakrájaný na 1 cm kocky. Neskôr pridajte drvené paradajky a varte, kým sa zmes zahustí. Pridajte olivy, kapary, cukor, ocot a soľ. Varte ďalších 10 minút.
Baklažán opláchnite, sceďte a osušte s kuchynským papierom. Smažte na olivovom oleji, až kým nebude mäkký zvnútra a zlatistý zvonku. Sceďte, aby ste odstránili prebytočný olej. Pridajte do omáčky a premiešajte.
Nakoniec pridajte oriešky a nechajte v chladničke odstáť aspoň jeden deň, aby sa chute dobre premiešali.
Podávajte na hrianke (bruschetta) a s tuniakom.