Buddha miska s tuniakom
Ingrediencie:
- 2 konzervy tuniaka Calvo ZERO
- 25 g majonézy
- 1 vajíčko (z voľného výbehu)
- 1 jarná cibuľka
- 1/2 ČL mletej kurkumy
- 50 g strúhanky
- 25 g sezamových semiačok
- 100 g bulguru
- 100 g hummusu
- 50 g červenej kapusty
- 1 stredne veľká mrkva
- 6 cherry paradajok
- 50 g čiernych olív
- Hrsť polníčku, rukoly alebo baby špenátu
- Bylinky, mikrobylinky alebo klíčky podľa (napr. brokolicové klíčky, rukola, reďkovka, bylinky - koriander alebo petržlenová vňať)
- 2 PL mixu semiačok (napr. ľanové, sezamové, slnečnicové apod.)
- 1 PL arašidového masla
- Olivový olej
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie
Postup
Tento recept pre vás pripravila Martina, @mamachef.
Postup na placky
Tuniaka nechajte odkvapkať a dajte do strednej misy. Pridajte majonézu, rozšľahané vajce, najemno nasekanú jarnú cibuľku, sezamové semienka, strúhanku, mletú kurkumu, čerstvo mleté čierne korenie a približne 1/3 lyžičky soli. Všetko dôkladne premiešajte. Z tuniakovej zmesi vytvarujte 8 gulôčiek, ktoré ľahko rozmačkajte do tvaru placky. Opekajte na troške rozpáleného tuku dozlata z oboch strán – pri strednej teplote.
Postup na buddha misku
Bulgur uvarte podľa návodu na obale. Kapustu umyte a nakrájajte na prúžky. Mrkva ošúpte, umyte a nakrájajte na tenké prúžky alebo kolieska. Časť mrkvy môžete nechať surovú, časť opiecť na troške tuku so štipkou soli. Paradajky umyte a rozkrojte na polovice. Olivy nechajte vcelku. Zelené listy a bylinky opláchnite a osušte. Semienka opražte na suchej panvici dozlatista.
Postup na zálievku
6 PL olivového oleja zmiešajte spoločne s arašidovým maslom tak, aby vznikla jednotná emulzia. Dochuťte štipkou soli.
Dokončenie
Do stredu misky dajte pridajte bulguru. Na jednu stranu misky pridajte hummus a postupne okolo bulguru ukladajte zeleninu – kapustu, mrkvu, paradajky, šalát, olivy a 3 – 4 tuniakové placky. Tanier dozdobte bylinkami, klíčamiy či mikrobylinkami a posypte praženými semienkami. Nakoniec pokvapkajte arašídovým dresingom a podávajte.