Moussaka s tuniakom
Ingrediencie:
- 400 g Calvo tuniaka v paradajkovej omáčke
- 2 baklažány
- 1 strúčik cesnaku
- 1 cibuľa nakrájaná na kocky
- 1 mrkva nakrájaná na kocky
- 2 paradajky nakrájané na kocky
- ½ pohára bieleho vína
- extra panenský olivový olej
- 1 lyžička cukru
- oregano
- tymian
- čierne korenie
- soľ
- 150 g strúhaného syra na posýpku
- Bešamelová omáčka
- 60 g masla
- 60 g múky
- 500 ml mlieka
- muškátový oriešok a soľ



Postup

Klasický grécky recept zo Stredomoria, ktorý najviac charakterizuje Grécko. Jedlo, ktoré pripomína talianske lasagne, ale pripravuje sa s plátkami baklažánu.
Recept si trošku upravíme a patentujeme ? Namiesto jahňacieho mäsa použijeme tuniaka, baklažán nebudeme vysmážať (ako je to typické v Grécku), ale ho pripravíme na grile. Pripravíme zdravšiu verziu Moussaky ?
Baklažán umyte a nakrájajte na tenké dlhé plátky. Osoľte a nechajte 30 minút postáť, aby stratil horkosť. Opláchnite a osušte. Dajte na gril alebo panvicu a upečte dozlatista.
Na panvici osmažte cesnak a cibuľu, pridajte mrkvu a smažte. Neskôr pridajte paradajky. Keď bude sofrito takmer hotové, podlejte bielym vínom, znížte plameň a nechajte odpariť alkohol. Pridajte oregano, tymian, cukor, soľ a čierne korenie. Varte 10 minút a odstavte z ohňa. Do omáčky pridajte tuniaka a dobre premiešajte.
Bešamelová omáčka: Na plameni alebo v mikrovlnnej rúre zohrejte mlieko, aby takmer vrelo. V hrnci rozpusťte maslo, pridajte múku a zamiešajte. Keď bude múka jemne dozlatista, pridajte teplé mlieko a miešajte. Za stáleho miešania pridajte muškátový oriešok a soľ. Varte 10 minút na strednom plameni.
Montáž:
Do sklenenej misy vhodnej do rúry uložte plátky baklažánu. Pridajte polovicu paradajkovej omáčky s tuniakom. Zakryte druhou vrstvou baklažánu a pridajte druhú časť omáčky. Uložte baklažán a polejte bešamelovou omáčkou. Posypte strúhaným syrom a dajte zapiecť do rúry na 15 – 20 minút.



